Christian Graugaard, læge og professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter, har sammen med sin kollega Morten Frisch fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut fået tilkendt penge til forskning af LGBT+ personers mentale sundhed. Men på baggrund af SEXUS undersøgelsen bekræfter Christian Graugaard, at arbejdet i LGBT+ Network er vigtigt.
FAKTA:
Psykiske Problemer
- Angst:
- Homoseksuelle mænd: 34,3%
- Biseksuelle mænd: 41,8%
- Homoseksuelle kvinder: 41,3%
- Biseksuelle kvinder: 58,5%
- Heteroseksuelle mænd: 20,5%
- Heteroseksuelle kvinder: 29,6%
- Depression:
- Homoseksuelle mænd: 7,6%
- Biseksuelle mænd: 20,5%
- Homoseksuelle kvinder: 15,8%
- Biseksuelle kvinder: 31,3%
- Heteroseksuelle mænd: 12,7%
- Heteroseksuelle kvinder: 16,6%
Ensomhed
- Unge mellem 16 – 24 år:
- Heteroseksuelle: 12,5%
- LGBT+ personer: 29%
Selvmordstanker og Selvskade
- Selvmordstanker:
- Homoseksuelle mænd: 44,5%
- Biseksuelle mænd: 50,7%
- Homoseksuelle kvinder: 43,8%
- Biseksuelle kvinder: 62,7%
- Heteroseksuelle mænd: 21,3%
- Heteroseksuelle kvinder: 24,6%
- Selvskade:
- Markant højere forekomst blandt homoseksuelle og biseksuelle end heteroseksuelle.
Udsat for Overgreb
- Seksuelle overgreb:
- Homoseksuelle mænd: 27,2%
- Biseksuelle mænd: 32,2%
- Homoseksuelle kvinder: 49,1%
- Biseksuelle kvinder: 56,6%
- Højere end forekomsten blandt heteroseksuelle.
Konklusion
Disse data illustrerer, at homoseksuelle og biseksuelle personer står over for betydelige mentale sundhedsudfordringer og en øget risiko for overgreb sammenlignet med deres heteroseksuelle jævnaldrende. Målrettede interventioner og støtteprogrammer er nødvendige for at forbedre deres mentale sundhed og trivsel.
Introduktion
Mental sundhed er et kritisk aspekt af generel trivsel, og undersøgelser har vist, at LGBT+ personer ofte oplever forskellige udfordringer sammenlignet med deres heteroseksuelle jævnaldrende. Denne artikel belyser de mentale sundhedsproblemer, som LGBT+ personer udfordres med.
Blandt heteroseksuelle mænd 21,3% og blandt heteroseksuelle kvinder 24,6% i målgruppen for psyskisk sårbare. Primært blandt unge under 24 år
Kilder:
Projekt SEXUS ved teamet: Morten Frich, ellen Moseholm, Mikael Andersson, Josefine Bernjatd Amdresem og Christian Graugaard // ViVe (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) // Institut for Menneskerettigheders egne beregninger på baggrund af SHILD (2020). //
Konklusion
Samlet set viser data, at homoseksuelle og biseksuelle personer er mere udsatte for mentale sundhedsproblemer som angst og depression, og de har også en højere risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb sammenlignet med heteroseksuelle personer. Dette understreger behovet for målrettede interventioner og støtteprogrammer for at forbedre den mentale sundhed og sikkerhed blandt LGBT+ personer.
Diskrimination og Stigma
Homoseksuelle og biseksuelle oplever oftere diskrimination og stigma, hvilket kan bidrage til deres psykiske problemer:
- Åbenhed og Diskrimination: Mange homoseksuelle og biseksuelle personer har oplevet problemer med åbenhed om deres seksualitet samt diskrimination i forskellige aspekter af deres liv .
Livsstilsfaktorer og Fysiske Helbredsproblemer
Rapporten fremhæver også forskelle i livsstilsfaktorer og fysiske helbredsproblemer mellem homoseksuelle, biseksuelle og heteroseksuelle personer:
- Livsstilsfaktorer: Der er forskelle i livsstil mellem disse grupper, hvilket kan have indvirkning på den mentale sundhed.
- Fysiske Helbredsproblemer: Homoseksuelle og biseksuelle personer rapporterer om forskellige fysiske helbredsproblemer i højere grad end heteroseksuelle .
Konklusion
Data fra SEXUS-rapporten understreger betydningen af at adressere mentale sundhedsproblemer blandt homoseksuelle og biseksuelle personer. Der er behov for målrettede interventioner og støtteprogrammer, der kan hjælpe med at reducere forekomsten af psykiske problemer i denne gruppe. Samtidig er det vigtigt at bekæmpe diskrimination og stigma for at forbedre deres overordnede trivsel.
Denne artikel fremhæver nødvendigheden af yderligere forskning og politisk opmærksomhed på de unikke udfordringer, som LGBT+ personer står overfor i relation til mental sundhed.